Att byta fönster

Att byta fönster

Vad ska man tänka på när man planerar att byta fönster på sitt hus? Är huset kulturmärkt? Vad för sorts fönster är du ute efter och vad passar husets karaktär allra bäst?

 

Bondgård kopiaDet finns massor av olika fönstersorter att välja bland, med allt från PVC fönster från drutex-fönster till återbrukade äldre fönster som renoverats och satts in igen. I Svenska Dagbladet finns det massor av tips som man kan gå igenom innan man sätter igång och byter fönster. Till exempel: vem vill byta fönster mitt i vintern? Ingen. Bättre att planera för fönsterbytet till en varmare årstid som senvår eller kanske sensommar. Läs på och var informerad innan bytet så går det lättare från början till start, om allt från vilka fönster som passar din villa bäst till vad för alternativ det finns att välja bland.

Orsakerna till fönsterbyte varierar: estetik, energi eller ålder. Oavsett anledning så är det viktigt att börja processen i rätt ände. Vilka fönster passar huset vi bor i?

Inte alltid okej att byta fönster på gamla hus hur som helst

När man har ett äldre hus med gamla fönster kan man behöva tänka på att ibland så är äldre hus kulturmärkta och deras utseende får inte förändra husets utseende, om de byts så att sägas. Om detta kan man läsa mer om i denna artikel från Upsala Nya Tidning bland annat.

Mer om att byta fönster och tips kring detta finns att finna i denna artikel i ViiVilla. Där finns handfasta råd samt information om olika slags fönster. Läs om när treglasfönstret gjorde sitt intåg i Sverige (på 1970-talet) samt mycket mer.