Att köpa en sommarstuga

Att köpa en sommarstuga

Att köpa en sommarstuga är något som många drömmer om och kanske är du just en av dem. Sommarstugor har alltid varit väldigt populära och uppskattade och än idag är de fritidsboenden som är trevliga att ha.

Sverige har en fantastisk natur med mycket öppna landskap, stora fält och åkrar som kommer i alla möjliga färger. Det är ut till naturen som du antagligen vill komma om du är på jakt efter en sommarstuga. Det finns mängder med olika typer av stugor som är till salu och som du kan välja att satsa på, men du kan även välja att köpa en tomt och därefter bygga din egen. Bygger du en egen sommarstuga har du möjlighet att själv utforma den så som du önskar. Du kan således bygga ditt drömboende och få välja allt från inredning till färg på fasaden själv. Väljer du att köpa en färdig så slipper du allt pyssel runtomkring och kan börja njuta av din sommarbostad från och med den dag som du har nycklarna i handen. Oavsett vad du väljer så finns det en hel del saker som du behöver tänka på. Vilken typ av hus är det du vill ha, hur ska området vara och hur ska du finansiera ditt köp?

Finansiera sommarstugan med hjälp av ett lån

Det absolut vanligaste är att satsa på ett lån i samband med ett husköp, även om det så ”bara” gäller en sommarstuga. Då den här typen av semesterboende är väldigt uppskattade så är priserna i många fall höga, speciellt om du inte vill ha ett renoveringsprojekt. Vill du ansöka om ett bolån behöver du först och främst se till att du uppfyller kraven som låneaktören har. Antingen väljer du att vända dig till en bank eller så satsar du på en låneförmedlare på nätet. Med ett Comboloan bolån kan du jämföra olika lån mot varandra för att se vilket som passar dig och dina förutsättningar bäst. Du skickar in din ansökan och väljer därefter det bolån med lägst ränta, naturligtvis.

Att tänka på vid köp av sommarstuga

stugaVisst låter det mysigt att ha en egen sommarstuga, men har du tänkt på alla övriga kostnader utöver själva köpet i sig? Många glömmer att det är dyrt att äga och rå om ett fritidshus. Du behöver skapa dig en budget för hur mycket ditt sommarhus får kosta dig innan du beger dig iväg för att söka annonser eller gå på visningar. I budgeten ska du räkna med följande, utöver själva lånekostnaderna;

  • Kostnader för el och vatten
  • Kostnader för uppvärmning av huset
  • Försäkring och eventuella vägavgifter
  • Resekostnader (hur långt bort vill du att sommarstugan ska ligga?)
  • Sophämtning

Ja, det är en hel del kostnader som du kommer behöva räkna med. Vissa vill ha en så detaljerad budget som möjligt och räknar också in trädgårdsutrustning, verktyg till huset och kanske till och med den där lyxiga grillen som ska placeras på baksidan. Att köpa ett eget sommarhus är naturligtvis en väldigt trevlig händelse i ditt liv, men för att köpet ska vara så lyckat som möjligt är planering och finansiering A och O.