Den moderna sommarstugan

Den moderna sommarstugan

Allting moderniseras, så även livet på landet. Men är det verkligen bra med internet i sommarstugan och kommer man inte sakna tiden med utedess? Kanske, kanske inte – men kanske går det inte heller att undvika.

Förr i tiden innebar en sommar på landet ofta utedass, inget internet och värme från en eldstad eller öppen eld. Detta är någonting som vissa uppskattade medan andra lätt kände en saknad till stan, men oavsett vilket fanns det inget alternativ – om man vill bo i sin stuga ute i naturen. Men tiderna förändras. Numera är det nästan svårt att undvika internetuppkoppling och eftersom internet är en så stor del i vår vardag kanske det är lika bra? Och vem tyckte egentligen ens om sitt utedass? Numera är det en gammaldags sak som försvinner bort även från de ställen som ligger längst bort från civilisationen.

Detta är även någonting som Expressen har skrivit om, i en artikel här. Så här står det:

Sommarnöje, ”landet”, fritidsbostad. Kärt barn har många namn och det svenska fritidshuset är sedan länge en folkrörelse. Stugornas standard stiger för varje år, även om många fortfarande hyllar det enkla och primitiva livet. ”Utländska besökare tycker det är extremt konstigt att vi har trådlös uppkoppling på hela tomten – och utedass” säger Johan Tell, författare till boken ”Älskade fritidshus”.

Vidare skriver man i artikeln hur det har sett ut och utvecklats, samt funderar över vad som komma skall. Förhoppningsvis kommer inte allt det omoderna försvinna på våra landställen och sommarstugor, men egentligen undrar man om det spelar så stor roll? Vi färdas ju dit för att njuta av sommaren och naturen, inte så mycket för att sitta på dasset. Så länge naturen inte rörs och så länge atmosfären är den samma kan det hela få moderniseras så mycket en önskar. Då kan man dessutom flytta till sommarstugan på heltid, för att få ut ännu lite mer av den vackra naturen.