Elda i braskamin

Elda i braskamin

Att sitta en ruskig höstkväll i en stuga på landet framför en braskamin, är nog mångas exempel på perfektion. Men brasan är inte bara oerhört mysig utan kan göra att man sparar in på elräkningen.

Vi har skrivit tidigare om att man kan spara el genom att byta ut alla lampor i stugan till lågenergilampor. Det känns ju nämligen väldigt onödigt att behöva ha en dyr elräkning när man faktiskt inte behöver ha det. Byter man till den här typen av lampor så kan man spara tusenlappar, men vill man spara in ännu mer på elräkningen bör man elda i sin braskamin.

Brasan sparar in på elräkningen201584-warmth

På Sydsvenskans hemsida kan man läsa om att hur mycket man sparar beror på hur man eldar. Den som har en oljepanna eller elvärme har mest att vinna för då kan man undvika dyra energitoppar när det är kallt, genom att komplettera med braskaminen. För att tjäna allra mest pengar ska man gärna ha en ny modern kamin som är effektiv och har hög verkningsgrad. Sverige som har mycket skog och därmed mycket eldvirke, borde verkligen satsa mer på brasvärme som en värmekälla säger experter.

Elda på rätt sätt

Många kommer dock med argumenten att det luktar illa att elda i kamin och att boende runt omkring blir störda. Detta håller inte experter med om. Eldar man på rätt sätt lär grannarna inte ens märka av det. Moderna kaminer bildar nämligen inte alls mycket rök och väljer man bara torr ved att elda med, bör det inte vara några bekymmer. Man bör absolut inte elda hushållsavfall eller virke som är målat eller impregnerat – då finns risk för hälsofarliga rökgaser. För att veta att man eldar på rätt sätt ska röken vara ljusgrå. Den ska ha ett genomskinligt daller runt sig och askan ska vara flyktig.