Köp sommarställe trots betalningsanmärkning

Köp sommarställe trots betalningsanmärkning

Nu under sommaren är det många som längtar efter ett eget sommarställe. Men om du har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få bolån, vilket för de flesta är en nödvändighet om de vill investera i ett fritidshus. För att ta reda på om du är kapabel att betala ditt bolån kan banken ta en kreditupplysning, vilket innebär att det är viktigt att sköta sin ekonomi.

Om du vill skaffa ett bolån trots betalningsanmärkningar kan du vända dig till Nordax Bank. En betalningsanmärkning brukar oftast vara ett hinder för den som söker lån, då bankerna gör en kreditupplysning som en del av en automatiserad ansökningsprocess. Nordax skiljer sig dock från andra banker genom att inte bara titta på din historik, utan också på din framtida betalningsförmåga.

Undvik betalningsanmärkningar

Kreditupplysningar tas för att minska risken att låna ut pengar till en låntagare. Om personen i fråga tidigare har skött sin ekonomi väl är det därför lättare för hen att få lån till ett fritidshus. Två olika former av kreditupplysning finns, där den första kallas för personupplysning och den andra företagsupplysning. En personupplysning kan göras av en privatperson och är en kreditupplysning som måste ha ett legitimt skäl som grund. Det kan till exempel vara att personen som du tar en personupplysning på kommer att ingå kreditavtal med dig. En företagsupplysning innebär en upplysning kring en företagsledare eller en juridisk person.

För att undvika betalningsanmärkningar och problem i din privatekonomi kan du låta bli att ta snabblån. Ett mindre snabblån kan snabbt växa och leda till att du tappar kontrollen. Om du börjar försöka lösa skulder genom att skapa ännu större skulder är det bäst att sätta stopp. Går hela lönen till skulder kan det vara svårt att komma på rätt köl igen.

Tips för att köpa sommarställe

Innan du bestämmer dig för ett specifikt lantställe kan det vara bra att först ringa in vilket område som du vill tillbringa din semester i under ett antal år framöver.

  • Vill du bara vara i fritidshuset under några veckor varje sommar, eller vill du också vara där under helgerna på våren och hösten?
  • Ju mer tid du vill spendera i fritidshuset desto närmre din ordinarie bostad bör det ligga.
  • På grund av att många spekulanter tänker på detta sätt är fritidshusen som ligger nära storstäderna ofta dyrare än de som ligger längre bort. Det finns en högre konkurrens om stugorna ju närmre städerna de ligger, vilket höjer priserna.

Du bör som första steg göra en budget över hur mycket huset ska kosta. Det brukar också tillkomma utgifter utöver husets köpesumma. Du behöver exempelvis betala en avgift för lagfarten som är ett registreringsbevis vilken visar att du äger fastigheten. Här tas en kostnad ut som ligger på 1,5 procent av den totala köpesumman, vilket kallas för stämpelskatt. En annan kostnad som tillkommer är en expeditionsavgift och ett pantbrev, som är bankens säkerhet de behöver för att låna pengar till dig när du köper huset. Utöver själva inköpet kostar det också pengar att äga stugan, som amorteringar och räntor för bostadslånet, sophämtning, försäkring, vägavgift, uppvärmning och samfällighetsavgifter.