Köpa hus på landsbygden?

Köpa hus på landsbygden?

Var tionde svensk vill flytta ut på landet. Ut från storstadens buller och stress, mot gröna skogar och lugnet i att inte höra en motorväg runt knuten. Men varför och vad finns det att tänka på?

landsbygd husNär du köper ett hus ute på landet och kanske flyttar ut från en hyresrätt i staden med stort s – då behöver du tänka på allt från uppvärmning, renoveringar som kan behövas, trädgårdsarbete som inte gör sig själv och hur du ska ta dig till närmaste ort för arbete. Du kan behöva en värmepump som komplement till pannan, till exempel en smart variant som även kan agera AC under sommaren, från https://20grader.se/.

Så många vill flytta ut på landet

I Dagens Nyheter skrivs det att en av tio personer planerar att flytta ut på landsbygden, och att hela fyra av tio svenskar är intresserade av idé och kan tänka sig att göra det. Det som avskräcker många är bristen på kultur och uteliv, men även jobbmöjligheter. Man vill även ha bra transport- och pendlingsmöjligheter in till städerna. Nu menar politiker att man måste göra det mer attraktivt att leva på landsbygden för att få folk att våga ta steget fullt ut. Det är ju en stor sak att flytta från en vardag i en storstad ut på landet.

Från Stockholm ut till landsbygd och kranskommuner

Det sker en stor utflyttning från huvudstaden, för första gången på många år. Vad beror det på förutom längtan till lugn och grönska? I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa att det även beror på hårdare bolånekrav och dyrare bostäder, vilket gör att endast ett fåtal har råd att köpa sig en bostadsrätt. Familjer som behöver rum för fler har helt enkelt inte råd att köpa en större bostad, och verkligen inte ett hus i stan. I stället blir alternativet att flytta iväg.