Läs det här innan du köper sommarstuga

Läs det här innan du köper sommarstuga

När våren kommer är det många som får ett intresse för att leta sommarstuga. Drömmen om landet är en dröm som de flesta vill förverkliga, men som få har möjligheten att göra verklighet av. Dock finns det en hel del du bör tänka på innan du beslutar dig för att försöka bli ägare till en sommarstuga.

Att ta ett lån för att finansiera alltifrån bil till bostad är mycket vanligt och därför kan det tyckas vara en självklar lösning för att kunna förverkliga dina drömmar. Innan du tar steget att ansöka om bolånelöfte för sommarstugan bör du först ta reda på om du har rätt förutsättningar för att bli låntagare.

Att låna av banken gör dig inte till ägare

Att betala något kontant är inte så vanligt som man kan tro. Faktum är att svenskarna är ett av de mest belånade folken i hela Europa. Det innebär att väldigt få svenskar faktiskt äger sina bostäder, bilar, sommarstugor med mera. Istället är det banken som står för ägandet och det är något du som ny låntagare måste tänka på innan du tar ett lån. I praktiken innebär det nämligen att du inte äger din sommarstuga förrän du har betalat av hela lånet plus räntan. Därför bör du göra en ordentlig budget för att säkerställa att du kommer kunna bli den rättfärdige ägaren till sommarstugan en vacker dag.

Gör upp en budget

Close,Up,Of,Hand,With,Climb,Up,On,A,StackingNär du ska ansöka om ett bolånelöfte ska du alltid göra en egen budget för att ta reda på om du har råd med lånet. Bankerna har visserligen sina egna kalkyler för att ta reda på om en ny låntagare verkar lämplig eller inte, men det är i slutändan ditt huvudansvar att lånet betalas tillbaka. Gör så här för att göra en verklighetstrogen kalkyl:

  • Var realistisk angående dina inkomster. Är din nuvarande inkomst långsiktig? Kan du ha kvar jobbet i 20 år framåt? Kan eventuella pensionspengar täcka utgifterna för bolånet?
  • Inkludera alla utgifter ett bolån har – räntor, amortering och eventuella räntehöjningar i framtiden.
  • Fundera över om ett bolån kommer begränsa dig i framtiden, exempelvis hindra dig från att resa, gå på restaurang och andra nöjen.

Om du är osäker på vad ett lån kommer kosta kan du alltid kontakta banken och fråga. Huvudsaken är att du kan göra en så realistisk budget som möjligt.