Det behöver inte vara dyrt att förvärva sin drömstuga. Däremot kommer det naturligtvis att kräva en del arbete att förvandla det köpta objektet till en sommar- och fritidsdröm. Därför gäller det att man är klar över vilka möjligheter som finns när man tittar på en sommarstuga som man funderar på att köpa.
Har du t.ex. tänkt på möjligheten att bygga in sängen? Om du bildgooglar ”alcove bed”, eller gör en sökning på de orden på Pinterest kommer du att hitta en hel del inspiration.
Idag går det att hitta billiga fritidshus i de flesta delar av Sverige. För 200 000 kronor kan du få ett hus i de flesta delar av Sverige utom de allra mest populära (d.v.s. västkusten, Skåne, Öland, Gotland och Stockholm-Uppsala-området). Det rör sig för det mesta om torp, villor och fritidshus. De sistnämnda är oftast byggda på 50-talet eller senare.
I en villa finns för det mesta många rum, men även en billig villa ska ju värmas upp, vilket kan kosta en hel del. För den som vill vara säker på att få ett fritidsboende som inte blir för dyrt i drift är det därför bättre att välja något mindre, som en halvmodern sommarstuga eller ett gammalt torp. Problemet med denna typ av hus är att de sällan har särskilt många rum.
De flesta av oss vill kunna ta emot gäster på våra lantställen, och om gästerna ska sova över vill man gärna kunna erbjuda dem lite avskildhet. Därför är det inte bra om alla sover i samma rum. Gästerna kan dessutom lika gärna vara fyra vuxna som en familj med två små barn. Hur skapar man en lösning som fungerar för alla?
Bygg in extrasängar
Lösningen kan vara inbyggda sängar. Om huset bara har ett stort rum, och ett avskilt sovrum, kan man bygga sängar längs en av väggarna, gärna i två våningar om utrymmet tillåter. Köp billiga sängstommar – exempelvis på Blocket – såga bort allt onödigt på dem, skruva fast kraftiga konsoler (gärna sådana som klarar 250 kilos belastning) i väggen, skruva fast stommarna och komplettera med ben som kan ge extra stöd längs fronten av sängstommen. Eller bygg en ram i trä som sängstommarna placeras i.
Sedan klär du in sängarna så att var och en får sin egen lilla ”kapsel” precis som på ett japanskt kapselhotell. Skärma av kapslarna med draperier eller någon form av dörrar. Om det finns plats kan man sedan inreda kapslarna med läslampor, fina bilder, små hyllor eller något annat. Väl utfört kommer det att bli en upplevelse för livet att vara gäst hos dig, även om det bara blir en gång.
En inbyggd säng kan också vara ett bra sätt att utnyttja en nisch i en vägg, t.ex. under ett snedtak. I många äldre hus finns det småutrymmen och prång som annars kan vara svåra att använda till något vettigt. En inbyggd säng kan skapas i många olika stilar, allt för att matcha eller bryta av mot känslan i resten av sommarstugan.