Originalskick – skratta eller gråta?

Originalskick – skratta eller gråta?

Det finns få saker som är så vackra som ett lantligt kök i originalskick. Men det som kittlar vår ögon är kanske inte alltid det som är smartast. Gamla kök är ofta dyra i skick, och prognoserna för elpriserna ser inte ut att vara till fördel för dem som inte tänker på att drifteffektiviesra sitt hus.

Vi drömmer om ett avbrott från det hektiska stadslivet. Nostalgiskt blickar vi tillbaka till en förfluten tid när vi hade möjligheten att ägna er tid i köket. På något sätt har köket fått bli en symbol för en svunnen tid, och det moderna köket byggs med stora avlastningsytor och klimatsmarta lösningar.

Vissa av oss är som galna i de där gamla träluckorna i olika fäger, med söta knoppar som handtag och lite sporadiskt utsatt kakel. När vi ska köpa hus förundras vi över hur den förra ägaren hade mage att riva ut det gamla 50-talsköket. Den där drömmen om att köpa en sommarhusidyll lever vi på. Men hur smart är det egentligen att behålla det där gamla köket? Det kan gömma sig allt från fuktskador till springor där det både pyser in kall luft och pyser ut varm. Och då kan du hålla på och elda hur mycket du vill, men huset behåller inte värmen alls.

Vad kan du behålla?

I Expressen kunde man läsa om ett hus som har stått obebott ett tag och dessutom säljs för en ganska billig peng. Det skulle inte krävas ett stort lån för att ha råd med det vackra huset. Men hur ska man tänka? Är det värt att behålla det gamla köket? Många väljer idag att värmeisolera sina hem, byta ut gamla träfönster till smartare, täta fönster. Det är sällan man hittar ett välbevarat originalkök, och gör man det, så kommer det förmodligen att kosta.

Ett smart tips är att låta huset genomgå en ordentlig besiktning och sedan restaurera det du vill behålla. Då ökar du förmodligen också värdet på huset, eftersom restaurerade och anpassade originalkök är otroligt hett just nu. Folk är beredda att lägga ner mycket pengar, om de inte tycker att det finns så mycket att göra på renoveringsfronten.