Säkra stugan för vintern

Säkra stugan för vintern

När det är dags att lämna sommarstugan för året är det viktigt att du ställer iordning den för vintern, dels för att säkerställa så inga tjuvar gör en påhälsning och dels för att säkerställa så att du inte åker på några andra tråkiga överraskningar – som till exempel en dyr elräkning eller frysskadade vattenledningar.

Då du ska lämna sommarstugan för säsongen och vet med dig att du inte ska besöka den igen förrän nästa sommar kan det vara bra att göra iordning huset innan du lämnar det. Till exempel kan det vara bra att se över om du behöver täta några fönster eller kanske rent av byta fönster helt och hållet för att de ska klara ytterligare en kylig period? Samma gäller för alla dörrar, både ute och inne. Men detta är såklart inte det enda. Andra saker att tänka på, tipsar Boupplysningen tipsar om, är:

  1. Stäng av vattnet – om du vill säkerställa att din varmvattenberedare håller ett år till är det bäst att stänga av vattnet helt och hållet, d riskerar du inte att den skadas av kylan. Smart är även att spola så allt vatten försvinner, både i kranar och toalett.
  2. Dubbelkolla ventilationen – för att undvika mögel bör huset vara ordentligt ventilerat när du bommar igen det, så öppna alla ventiler, innerdörrar och skåpluckor så att luften cirkulerar för om luften står still är det lätt att få såväl mögel- som fuktskador.
  3. Se över lås och larm – när stugan ska stå obevakad och obesökt är det viktigt att den är ordentligt låst så inga tjuvar tar sig in, se över möjligheten att byta ut låsen och att installera hemlarm även här.
  4. Stäng av alla elektricitet och glöm inte kyl- och frys – töm både kyl och frys och låt dörrarna till dem stå öppna för att slippa otrevlig lukt när du öppnar dem igen. Dra även ur sladdar och annan elektricitet.
  5. Rensa bort alla fallna löv och annan bråte – löv och kvistar med mera som ligger på taket, i stuprännor och intill huset kan ge upphov till vattensamlingar, så rensa bort dessa noga innan du lämnar stugan.

Visst finns det fler saker än dessa fem listade ovan. Till exempel kan det vara bra att kolla så det inte finns några hål i huset där råttor, möss och andra djur kan ta sig in. Kolla så värmen är avstängd och alla väggar, tak, dörrar och fönster inte orsakar att kyla läcker in i hemmet – och besök huset i alla fall minst en gång under vintern för att se så allt står rätt till.