Skapa en oas för dagens slut

Skapa en oas för dagens slut

Sovrummet är kanske det viktigaste rummet av alla. Att sova gott är nämligen en konst och en väldigt viktig del av livet. Vi behöver helt enkelt bra och ostörd sömn för att kunna fungera ordentligt. Och att inreda sovrummet harmoniskt och balanserat kan göra stor skillnad för hur du kommer till ro om kvällarna.
 

Skapa ditt drömrum

567157-sunday-morning-ii

Visst är det underbart att krypa ner i sängen efter en lång och slitsam dag? Eller att komma hem efter en resa och äntligen få sova i sin egen säng igen? Det är något speciellt med sovrummet, för det är ju det sista du ser innan du somnar på kvällarna och det första du möter när du vaknar till en ny dag. Och därför är det jätteviktigt att ha ett sovrum som du trivs i, och som har både alla de praktiska funktioner och estetiska attribut som du trivs med. Experimentera med färg och form, och var inte rädd för att göra rummet personligt.

Att sova gott är a och o

Den viktigaste möbeln i ditt sovrum är självklart själva sängen. Att ha rätt säng är det viktigaste för din återhämtning på nätterna. Så om det är något du bör lägga lite extra pengar på så är det ha få rätt sorts madrass med rätt mjukhet. Det är självklart också viktigt att du har rätt storlek på sängen – både inredningsmässigt och bekvämlighetsmässigt. Om du ska dela säng med någon bör ni prova ut sängen noga och se till att era olika sidor är anpassade efter er kroppsform och er kroppsvikt.

Harmoniskt och lugnt eller energiskt och piggt?

Sängen ska inte bara vara skön. Den ska vara snygg också. En fin sänggavel kan göra underverk, och får hela rummet att kännas mer ombonat och inrett. Det finns ett stort utbud av sänggavlar från till exempel inredningsbutiken Confident living. Och när det finns så mycket att välja mellan så det är viktigt att du bestämmer dig för vilken stil och vilken färg som passar till resten av inredningen. Ska du ha lantligt och shabby chic? Eller kanske mustigt med mörkt trä, eller retro med pastellfärger? Sänggaveln syns tydligt i sovrummet, så försök att se hela rummet framför dig innan du ger dig ut och shoppar. På så sätt kan du visualisera vilken gavel som kommer att passa. Ha gärna med dig färgprover på de färger du ska inreda med, så kan du lättare avgöra vilken nyans du ska ha. Detsamma gäller när du ska handla kuddar, överkast, filtar och gardiner. Tänk på att mörka färger gör att rummet känns mindre, och ljusa får rummet att växa. Lugna färger som passar bra för ett harmoniskt sovrum är grönt och blått. Pigga och energifulla färger är rött och gult. Mer om vad du kan tänka på när du inreder sovrummet kan du läsa i den här artikeln.