Spara el med din belysning

Spara el med din belysning

Livet på landet är ljuvligt, i alla fall när solen skiner om dagarna och stugan fylls av naturligt ljus – men på kvällar och under vinterhalvåret kan det blir nattsvart om man inte har rätt belysning och då gäller det att man tänker kostnadseffektivt så att inte elräkningen blir skyhög på grund av ens energiförbrukning.

LågenergilampaVisste du att du kan spara tusenlapp på att byta till rätt lampor i ditt hem? Du kan faktiskt sänka din energiförbrukning med hela 80 procent bara på att ha rätt belysning på rätt belysning vilket gör din räkning upp till tusen kronor billigare enligt Energimyndigheten, skriver SvD. Men vilken lampa är det man ska byta till för att göra denna besparing? Genom att använda LED-belysning – och bara för att lampan är energisnål behöver den inte vara ful, det bevisar lampgallerian.se som samlar mängder av tak-, bords- och sänglampor vars glödlampa enkelt kan bytas mot energisnåla alternativ. Mer än så behöver man faktiskt inte göra för att spara el och just LED-belysning är dessutom den mest miljövänliga varianten av lågenergilampa (källa).

Så spar du el

Hos Energimyndigheten finns en rad smarta tips på hur man på enkölast vis sänker sin elförbrukning och därigenom även sin elräkning – och ett sätt är att just byta lamporna till lågenergilampor. Men man ska även komma ihåg att inte elda för kråkorna som man brukar säga och därför inte glömma att släcka lamporna när man lämnar ett rum. Och en annan sak som kan vara värd att veta är att om man exempelvis har halogenlampor så ska man även dra ur deras kontakter – de drar nämligen ström även när lampan inte lyser (källa).