Undvik fukt i sommarstugan

Undvik fukt i sommarstugan

Sakta men säkert närmar vi oss våren och sommaren. Vi vill ut i naturen och de som har fritidshus vill säkert inget hellre än att åka dit och koppla av för ett tag – det sista vi vill då är att mötas av fuktskador.

En fuktskada kan uppstå till följd av många olika faktorer. I ett fritidshus kan det exempelvis regna in under längre tid utan att man som ägare märker det med tanke på att man kanske inte besöker stugan särskilt ofta. Vissa skador uppstår dock om det är dålig ventilation i fastigheten, då är det viktigt att snabbt sätta in en avfuktare, exempelvis en från Arctus Nordic. Det är ett smidigt sätt att få bukt med skadliga fuktnivåer i sommarstugan.

Innan du köper fritidshus

gammal stugaVissa saker är viktigare än andra när det kommer till bostadsköp, särskilt gällande fritidshus. Om det kliar i fingrarna och du känner att 2019 är året du ska köpa en sommarstuga gäller det att inte vara allt för snabb. Expressen har delat åtta saker att ha i åtanke inför ett köp av fritidshus. Av dessa är faktiskt tre kopplade till just vatten och fukt. Det handlar om att ha koll på taket, fasaden och grunden. Dessa är nämligen främst utsatta att angripas av fuktskador. Har du otur, som den här trädgårdsmästaren från Katrineholm, är träbjälkarna fuktskadade, då kan det bli aktuellt att utföra stora renoveringar. Inte särskilt kul när det enda man vill är att flytta in så snart som möjligt i sin sommarstugeidyll.

Det är mycket att hålla reda på innan ett köp av fritidshus, men bli inte överrumplad. Mycket handlar just om att säkerställa att det inte är fuktskadat. Ett enkelt sätt att ta reda på om det har skador, så vida du inte ser det, är att lära dig känna igen lukten av trä och annat material som är skadat av fukt. Om du är medveten om den kommer du lätt att känna igen hur det luktar i en fuktskadad stuga. Vill du veta mer om fukt rekommenderar vi att du läser Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Appropå fritidshus